fbpx Skip to content

Elektrisch varen: hoe werkt het precies?

Elektrisch varen: hoe werkt het precies?

Deel dit blog

Het huren van een boot is een leuke activiteit om te ondernemen met een groep. Het enige nadeel: het geluid van de motor maakt het soms lastig om te ontspannen of om een gesprek gaande te houden. Door voor een elektrische sloep te kiezen, voorkom je dit probleem. Wat is elektrische varen en hoe werkt het?

Varen in een elektrische sloep

Elektrisch varen betekent dat je vaart op een sloep met elektrische aandrijving en dus geen benzinemotor hebt. Voor bepaalde boten, zoals kleine roeiboten, maak je gebruik van een elektrische buitenboordmotor die eenvoudig te instaleren is. Elektrische motoren voor de sloep kunnen zowel buitenboord als aan boord van de sloep zijn. Op een sloep met een elektrische motor vaar je geruisloos. Afhankelijk van de boot en accu kun je voor een bepaalde tijd varen tot de accu opgeladen moet worden.

De voordelen van elektrisch varen

Elektrisch varen kent verschillende voordelen. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar het is ook aangenamer voor iedereen op de boot. Een elektrische sloep is erg stil en dus kun je helemaal tot rust komen tijdens het varen. De motoren slijten minder snel dan benzinemotoren, waardoor er minder onderhoud nodig is. Met een elektrische sloep geniet je van de natuur zonder de natuur aan te tasten. Niet alleen omdat je geen benzine verbruikt, maar ook omdat je vogels en andere dieren niet verstoord met een hard geluid.

Hoe werkt elektrisch varen?

Elektrisch varen betekent dat de motor van de boot volledig elektrisch aangedreven wordt. Het is daarom van groot belang dat de boot aan wal opgeladen wordt voor vertrek, bijvoorbeeld met behulp van zonne- en windenergie. Afhankelijk van de accu en boot kun je gedurende een bepaalde tijd varen tot je weer moet opladen. Het is dus belangrijk om het opladen goed te plannen bij een volledig elektrische sloep. Met een hybride sloep ben je flexibeler en vaar je alsnog voor het grootste deel elektrisch.

Heb ik een vaarbewijs nodig voor een elektrische sloep?

Of je een vaarbewijs nodig hebt voor een elektrische sloep, hangt van de sloep af. Een sloep van minder dan vijftien meter lang en die niet harder vaart dan twintig kilometer per uur mag zonder vaarbewijs bestuurd worden. Grotere of snellere sloepen mogen alleen bestuurd worden met een geldig vaarbewijs. Bij Take a Boat in Rotterdam huur je een elektrische sloep die zonder vaarbewijs bestuurd mag worden.

Andere blogs